Ontdek het probleem

 

Achter het probleem

 

Praktijk voor hypnose- en regressietherapie

 

 

Ook online!

In mijn praktijk zie ik veel ouders die zich zorgen maken over hun kind. Thuis gaat het met deze kinderen meestal wel prima maar op school zijn ze ongelukkig en dat geeft vaak veel strijd in huis. De kinderen worden immers iedere ochtend om half 9 netjes aangekleed en het liefst ook nog met een ontbijtje in hun maag in de klas verwacht. Deze kinderen kunnen regelmatig maar moeilijk uit bed komen, ze maken zich vaak in de avond al druk over de nieuwe schooldag, slapen daardoor pas laat in of slapen onrustig, iets wat het op tijd ‘afleveren’ van de kinderen nog eens extra lastig maakt.

Veel van deze ouders denken dat er iets mis is met hun kind. Maar dat is helemaal niet zo, deze kinderen zijn prima zoals ze zijn. Wat de situatie lastig maakt is dat deze, meestal hele gevoelige, kinderen problemen ondervinden in het functioneren binnen het schoolsysteem. Helaas is het systeem er in de meeste gevallen niet op gericht om deze kinderen te bieden waar zij behoefte aan hebben. En daar mag verandering in komen.

Het onderwijssysteem zoals we dat al jaren kennen is erg gericht op denken en doen. Voor voelen en ervaren is simpelweg geen tijd. Dat is in mijn ogen geen onwil van de leerkrachten, die snakken zelf vaak ook naar iets meer ruimte binnen hun lesprogramma. Het is een oud systeem waar de vernieuwing vooral bestaan heeft uit nog meer vakken en nog meer taken toevoegen op dat wat er al was. Hoe vaak hoor je niet de opmerking: “dat zouden ze eigenlijk al op school moeten leren”. Ik zeg niet dat ik het daar niet mee eens ben, ik ben er zeker voorstander voor om kinderen bepaalde dingen al jong te leren, maar dan wel in de plaats van. Je kunt de hoeveelheid informatie die kinderen dagelijks moeten verwerken niet nog groter maken.  

Steeds meer kinderen van nu verzetten zich tegen het de hele dag stil moeten zitten, hun mond moeten houden en enkel naar de juf of meester moeten luisteren. Hun opzien tegen een nieuwe schooldag is iets wat we als ouders serieus moeten nemen, wat hebben zij van ons als ouders nodig? 
Kinderen brengen enorm veel tijd door op school. Het is zoveel beter als kinderen het fijn op school hebben. Natuurlijk is het belangrijk dat ze bepaalde basisvaardigheden leren. Maar hoe ver gaan we daarin? Hoeveel heb jij moeten leren waar je nooit iets mee gedaan hebt, of misschien allemaal al vergeten bent omdat je het nooit nodig hebt gehad?  
Zorg ervoor dat er balans komt op school in het kunnen denken, doen en ervaren. Zorg dat er een ruimte is waar ze even tot rust kunnen komen. Erken de talenten (alles telt) en zet ze daarmee in hun kracht. Dat is wat wij als volwassenen toch ook heel fijn en belangrijk vinden in ons werk?!

Lieve ouders er is niks mis met je kind, echt niet. Als het geluk van jouw kind voor jou belangrijk is ga dan achter je kind staan en help jouw kind bij het op school aangeven wat ze nodig hebben. Dat is wat deze gevoelige mooie moedige kinderen ONS aan het leren zijn. 🌸