Ons geniale onbewuste is super trouw aan ons. Er is niets wat beter voor ons zorgt dan ons eigen onbewuste deel. Het zorgt er voor dat je hart klopt, dat je eten verteerd wordt en dat er, hoe irritant soms ook, oorsmeer aangemaakt wordt. Het onbewuste is continu aan het screenen hoe het met ons gaat en luistert goed naar wat wij zeggen. En het is goed om daar eens bij stil te staan want als ons onbewuste zo goed luistert naar wat wij zeggen en daar op reageert omdat het ons van dienst wil zijn dan kan het zomaar zijn dat jouw onbewuste reacties veroorzaakt waar jij helemaal niet op zit te wachten.
Dus als jij woorden gebruikt met een negatieve emotionele lading, dan is het voor jezelf belangrijk welke woorden je daar dan aan toe voegt. Een ogenschijnlijke onschuldige zin als “ik word daar zo boos van!” Of “ik word kotsmisselijk van dat mens” worden door je onbewuste gezien als commando’s. Terwijl je de zin uitspreekt loop je rood aan, wordt je stem harder, krijg je het warm en meestal voel je de emotie meteen in al je cellen omhoog komen.
Het is soms even oefenen maar aandacht houden op je taal en dus bewust je woorden kiezen als je over iets spreekt wat gevoelig ligt bij je, kan echt in je voordeel werken.
Wanneer je van iemand kotsmisselijk wordt, zou je beter kunnen zeggen “dat mens doet zo’n absurde dingen, dat slaat echt nergens op”. Of wanneer je heel boos op iemand bent zou je de zin kunnen gebruiken “zoals jij reageerde toen ik dat vertelde, daar werd ik niet bepaald blij van”. Een leuk detail hierbij is dat het onbewuste het woordje ‘niet’meestal niet signaleert. Je kent vast wel de uitdrukking denk niet aan een roze olifant 😃. De overheid heeft een aantal jaar geleden hier niet bij stil gestaan toen een ze een nieuwe campagne opzette om het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer te minimaliseren. Tegen mensen zeggen dat ze niet moeten appen tijdens het rijden activeert juist meteen dat deel van de hersenen dat even de telefoon wil checken misschien zijn er wel berichtjes 😅
Het is dus beter om bij gevoelige onderwerpen de woorden te benoemen van het gedrag of de emotie die niet zo erg zijn om te voelen zodat je onbewuste dat gevoel bij je naar boven haalt. Hoe zou het zijn wanneer je de woorden “ik zal blij zijn als die gast een beetje zou snappen wat het met mij gedaan heeft” zou uitspreken. Probeer er maar eens mee te spelen en kijk dan eens hoe je lichaam reageert. Leuk en goed om te doen.