Ontdek het probleem

 

Achter het probleem

 

Praktijk voor hypnose- en regressietherapie

 

 

Ook online!

Al vanaf onze kindertijd wordt ons geleerd om ons best te doen. Natuurlijk is dat in veel gevallen ook goed om te doen maar ik werd me er de laatste tijd steeds meer bewust van dat 'mijn best doen' betekende dat ik mezelf voorbij liep en ik kon niet anders dan te onderzoeken waar mijn innerlijke drang om mijn best te moeten doen, vandaan komt.
We leven in een wereld waarin we veelal aangemoedigd worden om te blijven streven naar meer, beter, groter, succesvol en perfectie. In ruil daarvoor ontvangen we waardering (en misschien zelfs wel het gevoel geliefd te worden) van de mensen om ons heen. het afhankelijk zijn van de waardering of goedkeuring van anderen is veelal in de kindertijd ontstaan. Een complimentje krijgen van de juf of meester, een aai over je bol van je vader of je moeder tegen de buurvrouw horen zeggen dat je zo'n een lief kind bent omdat je altijd zo goed mee helpt, gaf je een fijn gevoel, een gevoel dat jouw bestaan er toe deed. Veel volwassenen van nu zijn al jong geprogrammeerd om hun best te moeten doen.

In ons volwassen leven is ons best doen natuurlijk niet verkeerd. Het brengt ons, als het goed is, nog steeds van alles maar het is goed je af te vragen met welk doel je je best doet. Ik ontdekte bij mezelf dat 'mijn best doen' helemaal niet zo vaak goed voor mezelf was. Mijn oudste dochter benoemde het een keer tijdens een gesprek: 'jij wil het altijd voor iedereen goed doen'. Het raakte me want ze had gelijk. Wat ik me nu realiseer is dat ik me meer mag verbinden met mezelf en dat ik mijn best mag doen voor mijn eigen leven.
Wat is mijn hartsverlangen?
Waar word ik nou echt blij van?
Wat heb ik nodig en wat eigenlijk niet? 
Het bleken vooral hele eenvoudige dingen te zijn. Dingen die er nogal eens bij in schoten omdat ik altijd nog van alles moest van mezelf, veelal voor anderen.

Beschikbaar zijn voor je eigen leven is geen luxe, maar een noodzaak voor een gevoel van rust en tevredenheid. En wat ik vooraf niet kon bedenken maar wat ik de afgelopen tijd heb ontdekt is dat ik sinds ik meer mijn best voor mezelf ben gaan doen en beschikbaar ben voor mijn eigen leven, ik ook meer beschikbaar ben voor de mensen die dicht bij me staan.
Je tijd en je aandacht zijn de meest waardevolle cadeautjes die je te geven hebt, zet daarin jezelf op de eerste plek en kies daarna wijs aan wie of wat je de rest besteedt. 🌸